tag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post4263267698259968935..comments2023-01-26T17:46:27.655+01:00Comments on Celiak w podróży: Celiak na Restaurant Week. Miało być tak pięknie, a wyszło jak wyszło.quinoarazhttp://www.blogger.com/profile/00743635005375159732noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-35503712381268348642017-04-07T13:01:22.625+02:002017-04-07T13:01:22.625+02:00Również mam uczulenie na gluten, strach tak napraw...Również mam uczulenie na gluten, strach tak naprawdę gdziekolwiek zamówić jedzenie.. :( Alergicznehttp://www.alergiczne.info/testy-alergicznenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-30811686631349644892016-04-28T17:42:30.031+02:002016-04-28T17:42:30.031+02:00Straszne to... aż się przypominają fotki z fb &quo...Straszne to... aż się przypominają fotki z fb "oczekiwania a rzeczywistość"... produkt nie jest równy produktowi w wielkim skrócie... :/Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10362288334652544255noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-62393198146666478282016-04-25T23:49:43.459+02:002016-04-25T23:49:43.459+02:00Dlatego też o tym napisałam i starłam się opisać t...Dlatego też o tym napisałam i starłam się opisać to uczciwie, tak jak było, bo uważam, że postawa restauratorów i personelu jest najważniejsza. Właściciel restauracji zachował się jak należy po całym zajściu, chociaż taka sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca. Nie mnie rozstrzygać w którym miejscu coś nie zagrało. Póki co panie za stowarzyszenia jeszcze nie odpisały na mojego maila, więc nie chcę spekulować, ale wygląda na to, że program się nie sprawdza niestety, a bardzo w niego wierzyłam :(quinoarazhttps://www.blogger.com/profile/00743635005375159732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-33894032767362020502016-04-25T23:27:05.367+02:002016-04-25T23:27:05.367+02:00Ogromna szkoda panie Jacku, bo jedzenie w Pana res...Ogromna szkoda panie Jacku, bo jedzenie w Pana restauracji jest naprawdę pyszne i chętnie bym przychodziła, tym bardziej, że mam blisko, a bardzo mi brakuje wyjść na dobry obiad, do których byłam przyzwyczajona przed diagnozą. Jednocześnie chciałam Panu podziękować za odpowiedzialne podejście do sprawy i umiejętność przyznania się do błędu. Pokora to bardzo rzadka cecha w dzisiejszym świecie, a w tym przypadku świadczy o mądrości i profesjonalizmie. Wiem, że temat diety bezglutenowej jest trudny, a sprostanie wszystkim zasadom, które należy przestrzegać, często niewykonalne w restauracjach, które oferują również tradycyjne menu, dlatego dziękuję za chęć podjęcia wyzwania. Przykro mi, że spotkały Pana hejty, ale niestety wiemy dobrze, że to duża odpowiedzialność i nie można ryzykować zdrowiem osób, które i tak mają w życiu pod górkę z powodu swojej choroby. Osobiście bardzo będę polecać Pana restaurację wszystkim glutenowym znajomym, bo warto ją odwiedzić o czym bezsprzecznie świadczą wyniki festiwalu. Pozdrawiam i życzę sukcesów. quinoarazhttps://www.blogger.com/profile/00743635005375159732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-7885401438278312832016-04-25T21:06:07.644+02:002016-04-25T21:06:07.644+02:00Z drugiej strony właściciel przeprosił... Sama się...Z drugiej strony właściciel przeprosił... Sama się nadziałam raz, w innej restauracji, a nawet nikt nie zareagował tylko zrobili ze mnie histeryczkę. Obawiam się, że restauracje będą się wycofywać jednak z obawy przed antyreklamą. Sama choruję i to nie fanaberia, ale wydaje mi się, że ciągle powinno się szkolić i udoskonalać... Wolę przyjść za jakiś czas i sprawdzić, bo a nuż to zmiana będzie na plus. Nie zakładam złej woli, pewnie oszczędności na personelu i jego rotacja sprawiają, że nie ma ciągłych szkoleń. W Warszawie wcale nie wygląda to też różowo a niby stolica. Wybór jakby większy, ale kelnerki pracują po 3 miesiące i same nie wiedzą co oferują. Wtedy z reguły rozmawiam z właścicielem i albo coś zmienia albo nic. Ale ja mam ideowe podejście i zapędy pedagoga.Pozdrawiam serdecznie LauraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-5734949639070374422016-04-25T20:24:57.343+02:002016-04-25T20:24:57.343+02:00Dzień dobry,
Bardzo nam wstyd że popełniliśmy błą...Dzień dobry, <br />Bardzo nam wstyd że popełniliśmy błąd. Przyznaliśmy się do niego i przeprosiliśmy. Podjęliśmy też dalsze działania w celu eliminacji takich błędów w przyszłości. Sami pogłębiamy naszą wiedzę na temat diety bezglutenowej. Dzisiaj mieliśmy spotkanie z Paniami ze Stowarzyszenia dotyczące dalszej współpracy i pogłębiania naszej wiedzy. 21 maja we Wrocławiu odbędzie się konferencja poświęcona celiakii. Mieliśmy obsługiwać w ramach sponsoringu te konferencję. Po zapoznaniu się z Pani relacją i komentarzami podjęliśmy decyzję o wycofaniu się z programu "menu bez glutenu". Po popełnieniu błędu oczekiwaliśmy wsparcia i wspólnych działań w celu udoskonalania tego programu a otrzymaliśmy tylko ogromną falę hejterstwa. Jeśli chodzi o wysyp restauracji oferujących menu bezglutenowe, to Panie ze Stowarzyszenia poinformowały nas dzisiaj, że w Warszawie takich restauracji jest pięć a we Wrocławiu dwie a my mieliśmy być trzecią. Uznaliśmy, że nie możemy narażać naszych gości na jakiekolwiek zagrożenie. Życzymy Państwu wszystkiego najlepszego. <br />Pozdrawiam serdecznie<br />Jacek Szydłowski<br />Restauracja AlykiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08220937927885210260noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-88335042650522635142016-04-25T09:30:52.335+02:002016-04-25T09:30:52.335+02:00Restaurant Week to fajny pomysł, ale niestety rest...Restaurant Week to fajny pomysł, ale niestety restauracje idą na ilość, zapominając o jakości. Dla restauratorów ważne jest ilu ludzi obsłużą na festiwalu i ilu z nich wróci przyprowadzając znajomych. Mój problem jest trudniejszy bo o ile bezglutenowe jedzenie to jedno, to mam jeszcze alergię na wieprzowinę i seler. Zawsze ktoś gdzieś z tym zakombinuje, czegoś nie dopilnuje, a potem człowiek cierpi... No na przykład: miło, że ktoś dla mnie przygotował nowy deser w wersji bezglutenowej. Szkoda, że do zagęszczenia użył żelatyny spożywczej. A przecież żelatyna spożywcza to nie to samo co wieprzowa, wredna baba nie docenia naszego wysiłku :) Kuchenne Potyczki Alergiczkihttp://www.kuchennepotyczkialergiczki.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-10681173172337537812016-04-24T21:56:01.887+02:002016-04-24T21:56:01.887+02:00Szkoda ogromna, bo dania były naprawdę smaczne i c...Szkoda ogromna, bo dania były naprawdę smaczne i chętniej bym tam zaglądała częściej, ale teraz mam poważne obawy. quinoarazhttps://www.blogger.com/profile/00743635005375159732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-81324883455852408622016-04-24T21:54:52.597+02:002016-04-24T21:54:52.597+02:00Już to zrobiłam, jak dostanę odpowiedź to chętnie ...Już to zrobiłam, jak dostanę odpowiedź to chętnie ją zamieszczę, bo ważne by znać ich stanowisko w tej sprawie. <br />quinoarazhttps://www.blogger.com/profile/00743635005375159732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-75668180430663102942016-04-24T20:19:02.976+02:002016-04-24T20:19:02.976+02:00Koniecznie poinformuj o tym Stowarzyszenie. Tylko ...Koniecznie poinformuj o tym Stowarzyszenie. Tylko w ten sposób będą mogli wyeliminować błędy z "Menu bez glutenu". To bardzo ważne. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-68427900887886345662016-04-24T18:53:45.692+02:002016-04-24T18:53:45.692+02:00przykre strasznie, wstyd dla restauracjiprzykre strasznie, wstyd dla restauracjiKobietapo30http://www.kobietapo30.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-88015825865393573932016-04-24T14:56:37.347+02:002016-04-24T14:56:37.347+02:00To niestety prawda :( Całe szczęście nic mi nie by...To niestety prawda :( Całe szczęście nic mi nie było, ale konsternacja i niepewność były. Inna sprawa, że każdy celiak inaczej może reagować na gluten, ja nie należę do osób, które mają typowe objawy. Zresztą nie jest najgorsze to co się z nami dzieje bezpośrednio po zjedzeniu glutenu, ale to jakie to może mieć konsekwencje w przyszłości. Ludzie nie zdają sobie chyba sprawy z tego (albo mają to gdzieś), że narażają nas nie tylko na anemię, osteoporozę itd. ale również na raka jelita, to jest niepoważne i szczerze mówiąc w innych okolicznościach mogłoby się skończyć nawet sprawą w sądzie, ale nasze prawo nas nie chroni. Może stowarzyszenie powinno popracować nad projektem ustawy, która bardziej restrykcyjnie podchodziła chociażby do kwestii oznaczania alergenów.quinoarazhttps://www.blogger.com/profile/00743635005375159732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8725218609108266540.post-74430531498548692302016-04-24T13:42:48.379+02:002016-04-24T13:42:48.379+02:00Tak to jest, wielokrotnie pisałam na różnych forac...Tak to jest, wielokrotnie pisałam na różnych forach , że ta moda na dietę bezglutenową nic dobrego celiakom nie przyniesie. Nastąpił wysyp lokali gastronomicznych oferujących" menu bez glutenu " i co jeżeli nie ma żadnej pewności co się je, bo nawet nie wiadomo jaką kaszkę kukurydzianą Pani zjadła i co dodali do innych potraw jeżeli byli pewni, że pęczak nie ma glutenu ? Przeważnie osoby z celiakią nie mają natychmiastowych objawów jak przy alergiach pokarmowych i jest to dla nich niebezpieczne, bo objawy mogą pojawiać się z dużym opóźnieniem. Nie każdy nawet wie co to jest pęczak i może z nieświadomości zjeść takie bezglutenowe cudo.Anonymousnoreply@blogger.com