czwartek, 1 października 2015

Kolumbijskie ceviche z krewetek


Skoro już jesteśmy przy plażowym menu to postanowiłam zrobić sobie kolumbijskie ceviche z krewetek koktajlowych i przy okazji podzielić się przepisem w wersji light  i w pełnej wersji "na bogato", czyli tak jak jedzą Kolumbijczycy ;)

Wersja light, porcja na 2 osoby

składniki:

200 gram  krewetek koktajlowych
pół czerwonej cebulki
4 limonki
ostra papryka (opcjonalnie)
łyżka białego rumu (opcjonalnie)
świeża kolendra

Wykonanie:

Krewetki wrzucamy do wrzątku i odstawiamy na kilka minut, po czym przelewamy zimną wodą i  odcedzamy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę lub piórka. Oba składniki mieszamy razem i zalewamy sokiem z limonek, dodajemy odrobinę ostrej papryki (najlepiej świeżej, ale może być suszona, ewentualnie z paczki) łyżkę białego rumu i posiekaną kolendrę, dokładnie mieszamy odstawiamy na 5 minut do lodówki i możemy jeść. 


 

Pełna wersja:

składniki:

200 gram  krewetek koktajlowych
pół czerwonej cebulki
4 limonki
ostra papryka (opcjonalnie)
łyżka białego rumu (opcjonalnie)
świeża kolendra
3 łyżki ketchupu bezglutenowego
1 łyżka majonezu bezglutenowego

Wykonanie:

Krewetki wrzucamy do wrzątku i odstawiamy na kilka minut, po czym przelewamy zimną wodą i  odcedzamy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę lub piórka. Oba składniki mieszamy razem i zalewamy sokiem z limonek, dodajemy odrobinę ostrej papryki (najlepiej świeżej, ale może być suszona, ewentualnie z paczki) łyżkę białego rumu, posiekaną kolendrę, ketchup i majonez, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki i możemy jeść.


1 komentarz:

  1. Pychota! Nie wiem czemu, ale zawsze myślałam, że to danie jest jakoś bardziej skomplikowane ;)

    OdpowiedzUsuń