środa, 16 września 2015

Placuszki bananowo - kukurydziane





Dziś przepis inspirowany kuchnią kolumbijską,  a konkretnie placuszkami z platana (banana warzywnego) i kukurydzianymi arepas. Jest to dość luźna wariacja, ponieważ ciężko w Polsce dostać platany, a biała kukurydza andyjska jest chyba całkiem nieosiągalna, więc moje placuszki są wersją na słodko. Mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie, lub podwieczorek.

Składniki:

1 dojrzały banan
pół puszki kukurydzy
2 łyżki mąki kukurydzianej BG
3 łyżki skrobi kukurydzianej BG

Wykonanie:

Banana miksujemy, razem z opłukaną i odsączoną kukurydzą, dodajemy mąkę i skrobię, mieszamy, żeby powstała jednolita papka. Jeżeli ktoś jest łasuchem to można je dosłodzić miodem, ale dla mnie banan i kukurydza są wystarczająco słodkie same w sobie. Na niedużym ogniu rozgrzewamy patelnię (z powłoką przeciw przywieraniu). Na suchą patelnię nakładamy łyżką masę i delikatnie rozsmarowujemy tworząc placuszki, powoli na małym ogniu pieczemy z obu stron bez tłuszczu, aż zrobią się rumiane. Ja podałam z przypieczoną w ten sam sposób figą, ale miłośnikom słodkości polecam miód, dżem, lub rozpuszczona czekoladę ;)

Smacznego

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, który wielu osobom przypadnie do gustu. Moje alergeny to banan, kukurydza (białko) i mogę z tego tylko skrobię kukurydzianą. Dałam przepis na swojej stronie tematycznej na FB, nie na osi... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również pozdrawiam, sporo tych Pani alergenów, ale może któryś z następnych przepisów bardziej się przyda :)

    OdpowiedzUsuń