Dziś przepis inspirowany kuchnią kolumbijską, a konkretnie placuszkami z platana (banana
warzywnego) i kukurydzianymi arepas. Jest to dość luźna wariacja, ponieważ
ciężko w Polsce dostać platany, a biała kukurydza andyjska jest chyba całkiem
nieosiągalna, więc moje placuszki są wersją na słodko. Mogą być świetną
propozycją na drugie śniadanie, lub podwieczorek.
Składniki:
1 dojrzały banan
pół puszki kukurydzy
2 łyżki mąki kukurydzianej BG
3 łyżki skrobi kukurydzianej BG
Wykonanie:
Banana miksujemy, razem z opłukaną i odsączoną kukurydzą,
dodajemy mąkę i skrobię, mieszamy, żeby powstała jednolita papka. Jeżeli ktoś
jest łasuchem to można je dosłodzić miodem, ale dla mnie banan i kukurydza są
wystarczająco słodkie same w sobie. Na niedużym ogniu rozgrzewamy patelnię (z
powłoką przeciw przywieraniu). Na suchą patelnię nakładamy łyżką masę i
delikatnie rozsmarowujemy tworząc placuszki, powoli na małym ogniu pieczemy z
obu stron bez tłuszczu, aż zrobią się rumiane. Ja podałam z przypieczoną w ten
sam sposób figą, ale miłośnikom słodkości polecam miód, dżem, lub rozpuszczona
czekoladę ;)
Smacznego
Ciekawy przepis, który wielu osobom przypadnie do gustu. Moje alergeny to banan, kukurydza (białko) i mogę z tego tylko skrobię kukurydzianą. Dałam przepis na swojej stronie tematycznej na FB, nie na osi... Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam, sporo tych Pani alergenów, ale może któryś z następnych przepisów bardziej się przyda :)
OdpowiedzUsuń